dinsdag 9 december 2008

Waarschuwingsschoten

Vanavond zal het RTL 4 nieuws om 23.35 aandacht besteden aan de rellen in Athene. Daar zal ik ook in de uitzending te horen zijn.


De Griekse nieuwszenders tonen beelden van agenten die in de lucht schieten. Hiermee wordt de situatie nog verder op het spits gedreven. Demonstranten beschouwen dit als een verder provocatie, een bewijs van de onbetrouwbaarheid van politie en leger. Dat het de aanhoudende chaos, vernielingen en gewelddadigheden zijn die tot het schieten leiden lijken ze niet te beseffen. De orde kan niet hersteld worden. De roep om het aftreden van de regering wordt groter. In hoeverre dit laatste een mogelijkheid is kan ik niet inschatten.

Er zijn berichten uit Thessaloniki dat daar eenheden de universiteit binnengaan. Dit zou een uitzonderlijke provocatie zijn. Het kolonelsregime dat in 1974 vanuit de universiteiten werd afgezet staat de Grieken nog scherp voor de geest. In 1973 zijn studenten van de Polytechnic in Athene, dankzij het feit dat de overheid de universiteiten niet mag betreden, in staat geweest de macht van de junta te destabiliseren.


Frouke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten