maandag 8 december 2008

Maandagmiddag in Athene



De grote straten die normaal gesproken bruisen van verkeer zijn bijzonder rustig. Veel mensen te voet hebben moeite om zich staande te houden. Een laag van as die neergedaald is over de stad heeft de kleine tegeltjes waar de stoep in Athene uit bestaat glad gemaakt.

Voor het parlementsgebouw bij Syntagma hebben zich een aantal demonstranten verzameld. Zij gooien onder andere sinaasappelen naar de militairen. Op een gegeven moment kwamen ze te dichtbij en werd er met traangas gespoten.

We zijn verder gelopen in de richting van Panepistimio waar zich het hoofdgebouw van de universiteit en ook de rechten faculteit bevindt. In het asfalt zijn gaten gebrand, ramen zijn ingeslagen of juist bedekt met karton, hout en vuilniszakken. De winkels die open zijn hebben veelal hun metalen rolgordijnen deels neergelaten.

Dit is een foto van een van de vele banken die mikpunt zijn van de vernielingen. Deze vestiging is totaal uitgebrand.



Rondom het hoofdgebouw van de universiteit is het rustig. Er hangt een spandoek en er is met graffiti gespoten. Bij de rechtenfaculteit klinkt harde muziek. Deze is bezet door studenten. Boven de ingang hangt het spandoek wat ook vooraan een van de demonstraties gisteravond werd mee gedragen en zo via televisiebeelden over de hele wereld te zien was. Het opschrift 'Dolofoni' betekent 'moordenaars'.


Hoewel de sporen te zien zijn van het geweld, het beduidend rustiger in de straten is, bewegen toch nog veel Atheners zich vrij door de stad. Wij zijn daarom zelfs maar een kijkje gaan nemen bij Omonia en nog iets verder richting Exarchia gelopen.

Bij de polytechniek, het universiteitsgebouw waar in 1973 de opstand tegen de junta is begonnen, hangt een gespannen sfeer. De lucht wekt irritatie van de luchtwegen op. Voor de ingang staan een aantal volledig bedekte studenten. Toch lopen er nog steeds jonge meiden en jongens met boeken en tassen in en uit, gecontroleerd door de bezetters.

Vanaf de overkant van de straat zagen wij hoe een auto even stilhield en voorraden uitlaadde. Een jongen zag mij foto's nemen en liep naar de overkant. Hij kwam intimiderend over met zijn kleding; doek over het gezicht. Echter hij vroeg mij bijna op smekende toon heel vriendelijk of ik toch alsjeblieft de foto wilde wissen.

Voor zover ik gehoord heb heeft vanmiddag de onrust zich geconcentreerd rondom het hoofdstation van de politie en een bezet treinstation. Er is net weer een nieuwe demonstratie begonnen. Dit zal natuurlijk de nodige onrust weer naar het centrum brengen.

Vanavond zal ik rond 20.15 uur Nederlandse tijd te horen zijn op Radio 1 in het programma BNN Today.

Frouke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten