donderdag 11 december 2008

Aanval politiebureau's Athene



In een gecoördineerde actie hebben Griekse studenten vanmorgen tegelijkertijd verschillende politiebureaus aangevallen. Er is met stenen en brandbommen gegooid. De onrust blijft aanhouden. Voor morgen is weer een grote demonstratie gepland.

Zojuist sprak ik hier met een Nederlander die al jaren in Griekenland woont en werkt over de Griekse politiek. Het kiesstelsel blijkt erg ingewikkeld te zijn. Het komt er op neer dat de zetels in het parlement niet evenredig onder het aantal stemmen verdeeld worden. De Nieuwe Democratie (conservatief-liberaal) wordt aangevoerd door de familie Karamanlis en de Pasok (socialistisch) door de familie Papandreou. Dit zijn de twee grootste partijen. De oppositie is erg verdeeld. De communistische partij heeft nog grote aanhang, een overblijfsel uit de burgeroorlog. Verder zijn er nog verschillende linkse en rechts partijen die het onderling niet eens kunnen worden.

Griekenland heeft een grote puissant rijke bovenlaag. Het verschil tussen hen en de beroepsbevolking is zeer groot. Het percentage van het BNP dat uitgegeven wordt aan defensie is in vergelijking met andere Europese landen veel hoger. Belastingontduiking is alom vertegenwoordigd, alleen de onderbetaalde beroepsbevolking ziet hier geen kans toe.

Ik geef hier geen volledig beeld van de politieke en economische situatie waarin Griekenland verkeerd. Daartoe ontbreekt mij simpelweg de kennis. Dit zijn slechts aspecten die ik opvang.

Duidelijk is dat de chaos die ontstaan is na de dood van de 15-jarige jongen afgelopen zaterdag niet op zichzelf staat. Griekenland staat nog een roerige tijd vol onlusten te wachten. Het huidige politieke bestel is niet instaat het hele systeem op de schop te zetten. Alleen verdere chaos lijkt vooruitzicht te bieden op veranderingen in de toekomst, althans dit is wat ik om mij heen hoor.

Frouke

Foto's Exarchia gisteravond:

2008-12-11 Exarchia in de avond

Geen opmerkingen:

Een reactie posten